16. 4. Irena

Zítra: Rudolf

Změna velikosti písma

Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > co platí pro občany od 31.5.2021

co platí pro občany od 31.5.2021



CO PLATÍ PRO OBČANY OD 31. KVĚTNA:

Povinnost nosit ve venkovních prostorách chirurgickou roušku nebo respirátor platí jen při setkání dvou a více osob vzdálených od sebe méně než dva metry. Není nutné pro členy jedné rodiny. Shlukování většího počtu osob než dvou je zakázáno.

·  Ochrana dýchacích cest je povinná i na pracovišti. Výjimku mají jen lidé, kteří jsou v místnosti sami.

·  Na místech, kde je větší koncentrace lidí, je povinný respirátor.
Platí to například v prodejnách, provozovnách a v dopravě
(včetně zastávek).

·  Otevřou se restaurace, bary, herny a kasina nebo vnitřní bazény a koupaliště. Dále pak  sauny, wellness nebo solné jeskyně. A ještě hudební, herní, taneční či společenské kluby a diskotéky - ale bez tance. Povinné budou negativní testy na koronavirus, očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci covid-19 (Trio).

·  Jsou umožněny kulturní akce venkovní do 1000 osob  i vnitřní do 500 osob. Podmínka: Trio (očkování nebo nemoc nebo test).

·  Jsou povoleny návštěvy v nemocnicích a sociálních zařízeních.

·  Je otevřen I. a II. stupeň základních škol a Mateřské školky. Dále pak střední a základní umělecké školy.

·  Jsou otevřené knihovny. Dále botanické a zoologické zahrady (ve vnitřních pavilonech je 15 m2 na osobu).  Také galerie, muzea a památky.

·  Otevřené jsou všechny prodejny maloobchodu, zámečnictví, farmářské trhy, prádelny a čistírny. Obnovený provoz mají také opravny obuvi, hodinářství, autobazary, autosalony, fotografické služby, střelnice, solária, hodinářství, zlatnictví, truhlářství či služby péče o dítě do tří let věku v denním režimu.

Své pobočky mohou mít otevřené také cestovní kanceláře a cestovní agentury. Otevřená jsou kopírovací centra, zastavárny i opravny hudebních nástrojů. Dále pak fitcentra. Vnitřní sportovní prostory 12 osob, venkovní až 30 osob.

·  Jsou otevřeny hotely a penziony.

·  Je umožněno konání veletrhů a výstav.  Rozjet se mohou  lanovky a vleky.

·  Na svatbách a pohřbech může být až 30 osob.

·  Jsou otevřená kadeřnictví, holičství, pedikúry, manikúry, kosmetiky, masážní a regenerační salóny. Podmínka je Trio (očkování nebo nemoc nebo test). Také zařízení lázeňské léčebně - rehabilitační péče a  zařízení s péčí o zvířata.

                Zkusme spolu zlomit ten protivný covid !